Tuesday, May 8, 2007

First show


Alexandru Ciubotariu

Personaje


22 mai – 12 iunie 2007
vernisaj: 22 mai, ora 19.00

Curator: Stefan Tiron

ALEXANDRU “ Ciubi “ CIUBOTARIU - PERSONAJE

Am pornit de la idea ca Ciubi este unul din cei care pot sa mareasca si sa varieze ecosistemele vizuale ale orasului cu ajutorul personajelor inventate de el. Penuria de personaje cu care a crescut generatia noastra a dat poate nastere nevoii de personaje care sa nu se mai supuna acelorasi cerinte si forme epurate; acelorasi sinuozitati cuceritoare si ochisori umeziti.
Personajele pe care le aveam si le strangeam cu grija, urmau insa sa se bifurce cu succes prin cei ca Ciubi. Orasul nu mai e o colivie de beton care tine prinse doar cateva fiinte desenate razlet si firav; e adevarata jungla plina de suprafete peste care se catara, zboara, se tupileaza, si sar sute si sute de personaje. Si o buna parte din aceste persoaje sunt concepute de Ciubi. Si asta de multa vreme incoace, din liceu continuu pana astazi, aceste personaje formeaza desisuri, catarandu-se peste tot unde este un loc liber, si teren vizual viran.

Pe diferite nise, incepand cu benzi desenate, tablouri, insigne, gravuri, schite, jucarii urbane, stickere si paste-up-uri supradimensionate - personajele lui Ciubi traiesc si isi gasesc pozitia si atitudinea necesara supravietuirii in fata ochilor din jur. E greu sa judeci si sa percepi si biodiversitatea personajelor mai ales cand e vorba de editii de benzi desenate in numar limitat, care nimeni nu mai stie in cate exemplare mai supravietuiesc. Viata personajelor din oras pare efemera si brutala. Sunt sterse, cojite, dezlipite si repictate fara mila. Cum arata arborele genealogic al acestor personaje? Cat de stufos este? Cine a fost mai intai: pisica patrata sau pestele rapitor?

Aceasta expozitie incearca sa probeze densitatea maxima atinsa de personaje in mintea unui singur om. Personajele astea nu au iesit la intamplare, ele par cumva formatate de cutia episodica si narativa a benzilor desenate, insa nu se multumesc cu dimensiunea paginii, inghesuite de chenarul patratos. Pisica patrata pare o pisica bonsai cu un corp numai potrivit traficului greu. E masiva, zgarie furioasa, si chiar daca e crescuta la bloc o gasesti si in centru cocotata unde nu te astepti. Din cauza lui Ciubi pisicile se catara patratoase pe peretii orasului si din cauza miorlaiturii lor nuptiale nu mai dormitam. Dupa cum zice si o veche zicala
urbana: daca iti trece pisica patrata prin cale e un semn bun.

Stefan Tiron

Program de vizitare:

sambata, duminica: 15-19
luni – vineri, cu programare la tel: 0723 240 434, 0723 304 125

Noaptea galeriilor

Streetwise face parte din proiectul Noaptea Galeriilor si va fi deschisa pana la ora 04.00 in noaptea 26-27 mai cand va avea loc un program special.

Streetwise Gallery

Str Aurel Vlaicu nr 146,
colt cu Paul Greceanu
Langa statia de metrou Stefan cel Mare.
10 min pe jos din Piata Romana.
Cauta pe harta.

Contact:
vladnanca@yahoo.com

No comments: